Výprodeje a slevy aneb jak nakupovat a nezbláznit se

Výprodeje a slevy aneb jak nakupovat a nezbláznit se

19. července 2012, výprodej, sleva, výprodej oblečení, akční slevy

Sponzorované odkazy

Znáte film Báječný svět shopaholiků? Také Vás výkladní skříně přitahují jako magnet a slevy na Vás působí nezdolatelnou silou? Zřejmě nejeden z nás potřebuje v období slev silnou vůli a přítele na telefonu, který zastaví hrozící bankrot kreditní karty.

Obchodní domy i menší obchody přicházejí každou sezónu s lákavými slevami a výprodeji. Jsme schopni doplnit náš šatník o věci, které vůbec nepotřebujeme anebo dokonce o ty, co se nám ani k ničemu nehodí. Obsah peněženky se obchod od obchodu zmenšuje, v pauze je nezbytné občerstvení – na příklad fresh džus s muffinem nebo aspoň rychlá pizza z fastfoodu. Touha po levném zboží má ale neuvěřitelnou moc, a tak do sebe jídlo bez požitku nasoukáme a vrháme se do spárů chytrých obchodníků.

V opojení výhodného nákupu zapomínáme na zdravý rozum. Často se totiž stává, že v obchodech záměrně změní původní ceny na vyšší, aby sleva vypadala ještě výhodněji. Také ustupujeme z našich požadavků. Jedním z nich může být kvalita – potravin, oblečení i elektroniky. Nakoupíme potraviny těsně před datem spotřeby. A protože je to výhodné, nakoupíme jich větší množství, z něhož vzápětí stejně polovinu nespotřebujeme. Podobně je to s nekvalitním oblečením. Proč nemít tři kusy super levných triček, kterým se po prvním praní překroutí švy. Efektivita je tak či tak nulová.

Poté přichází nejhorší fáze. Očekávání výplaty a lítostivý pocit nad promrhanými financemi. Výprodeje mohou být opravdu výhodné a z nákupu je možné odnést si velmi dobrý pocit, ale je třeba nakupovat s rozvahou.

Ujasněme si, zda je opravdu nutné přetahovat se se seniory o poslední kus másla a zda nezbytně potřebujeme ty (i po slevě) předražené značkové brýle.

Než vyrazíme mezi červené cedule s nápisy SALE, udělejme si seznam, co nutně potřebujeme koupit. Dále se zaměřme na něco pro radost. Občas potěší nečekaný úlovek, který nám zkrátka udělá radost. Vyčleňme sumu, kterou do výprodejů chceme investovat.

Také se vyplácí sledovat dlouhodobě nabídku obchodů, abychom dobře porovnali původní cenu a cenu ve slevě.

Užijme si výprodeje v klidu. Vyčleňme si třeba jeden den nebo víkend. Zajděme na kávu s přáteli, nebo si dejme dobrý oběd. Pro mnohé se může stát slevové mámení i romantické. Zkusme vyzvat k nákupům partnera, zavítat do menších obchodů, kde není tolik lidí a strávit den poklidně.

Z výprodejové mánie se může stát příjemný den, z kterého si odneseme dobrý pocit.

zdroj: thinkstock

Autorem článku je Martina B.. Článek najdete v kategorii slevy a výprodeje.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu