Rozhovor s návrhářem Leem Macenauerem - výhercem 3.místa New Fashion Contest

Rozhovor s návrhářem Leem Macenauerem - výhercem 3.místa New Fashion Contest

23. července 2012, český návrhář, česká tvorba, český design, New Fashion Contest, NFC, Leo Macenauer, návrhář, kolekce

Sponzorované odkazy

Leo Macenauer je velmi talentovaný český návrhář, o kterém v budoucnu ještě zcela určitě uslyšíme. Zúčastnil se 1.ročníku prestižní soutěže New Fashion Contest, na které získal krásné 3.místo. Gratulujeme! Leo vystudoval Střední školu designu a módy v Prostějově, a poté se vrhl na studia na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně v oboru Oděvní design. Nějakou dobu působil i na zahraničních stážích – například u Charlie Allen v Londýně nebo u Calvina Kleina v Miláně. Co ho motivovalo k vytvoření kolekce a co plánuje do budoucna? Trošičku jsme ho vyzpovídali, tak si pojďme některá fakta přiblížit.

1. Ještě jednou gratulujeme k 3.místu v soutěži New Fashion Contest, to je skvělé umístění! Čekal jsi to?

Děkuji. Nečekal jsem, že se v soutěži jakkoliv umístím. Ale to byste mě museli znát osobně. Moje ambice nejsou v takovýchto soutěžích vyhrávat, ale přiblížit se svým potanciálním zákazníkům.

2. Jedná se teprve o 1.ročník New Fashion Contest. Co se ti na celé akci nejvíc líbilo a co si myslíš o kvalitách soupeřů?

Vzhledem k tomu, že se jednalo o 1. ročník, řekl bych, že se akce podařila a co bych vyzdvihnul nejvíce je asi prostor, ve kterém jsme se všichni soutěžící návrháři mohli předvést před publikem, které navštívilo Muzejní noc v Brně. O kvalitách soupeřů bych řekl, že jsem měl čest se utkat s velmi profesionálními začínajícími návrháři, kteří svou práci berou se vší vážností a dávají do ní veškerou energii. Samozřejmě jsou to moji kamarádi, a velmi rád jsem je viděl.

3. Co tě inspirovalo při vytváření jednotlivých kolekcí a jak dlouho jsi na nich pracoval?

Při vytváření mých kolekcí mám vždy koncovou představu pro svého zákazníka a to je pro mě v poslední době největší inspirací. Abych byl přesnější, mojí inspirací je v podstatě snaha o přežití na poli módního obchodu, chcete-li byznysu. Dbám na to, aby modely byly zpracované precizně, z velmi kvalitních materiálů a aby je mí zákazníci mohli koupit za rozumnou cenu.

4. Kde můžeme vidět tvou tvorbu a komu je móda určena?

Vzhledem k tomu, že od září budu převážnou dobu trávit v Praze, kde se chci módě začít věnovat na 100%, tak ji najdete tam, a to přesně v Butiku Mona na ulici Týnská 15. Dále mám ateliér na Moravě blízko Prostějova v malé vesničce jménem Pivín, kde vznikly vesměs všechny kolekce, které jsem doposud vytvořil, takže když si domluvíme schůzku, můžete mě navštívit i tam.

5. Chtěl jsi být odjakživa návrhářem?

Dost dlouhou dobu – asi od patnácti let. Ale uvažoval jsem i o tom být architektem. No pravda je, že jsem chtěl být i profesionálním sportovcem a dokonce mohu říci, že jsem se dostal až do dorostenecké basketbalové reprezentace, bohužel (či bohudík) dráha sportovce mi nevyšla, a tak se snažím, abych dělal nejlépe to, co dělám.

6. V módní branži funguje na poli návrhářů spousta mužů. A jsou velice úspěšní a světově proslulí. Čím si myslíš, že je to ovlivněno?

No abychom byli přesnější – jsou to muži, kteří jsou sexuálně orientovaní na stejné pohlaví. Ti zaujímají v módě pomyslné první příčky. Jednoduše mají pro módu jiné cítění, takové, které odborná veřejnost respektuje a uznává. Ale když se podívám kolem sebe a zeptám mých kamarádek či zákaznic, tak mi řeknou, že raději dají na názor muže než ženy.

7. Máš ty sám v někom z nich svůj vzor?

Pokud se ptáte na muže, tak Vám odpovím, že jsem obdivoval Alexandera McQueena, jehož tvorba je úplně na míle vzdálená tomu, co od svojí tvorby očekávám. Taktéž Vám můžu říci, že obdivuji Francisco Costu, kterého jsem osobně potkal na stáži v Miláně u firmy Calvin Klein. U nás doma to není muž, ale je to návrhářka Petra Balvínová, která je taktéž mojí kamarádkou. Je velmi pracovitá a vytvořila si už klientelu, která je poprávu s její prací spokojená.

8. Jaké jsou tvé sny a plány do budoucna? Chceš zůstat v České republice nebo míříš dál?

Hmm, do budoucna… Zrovna dnes mám před sebou organizaci výstavy pro více umělců CZECHOSLOVAK TROPHIES v Barceloně, která trvá 26.-31.srpna. Dále mě čeká další výstava a pak budu spokojeně žít se svojí láskou v Praze.

9. Poslední otázka – kdo je podle tebe favoritem na vítěze New Fashion Contest a proč?

Favoritem nejen v soutěži je můj velmi dobrý kamarád Libor Komosný. Jednodnuše jeho tvorba graduje směrem vzhůru a to nám mohou dokázat modely, které na soutěži v Brně předvedl.

Více informací o Leu Macenauerovi se dozvíte na webu www.leomacenauer.com. O dalším a zároveň finálním dílu New Fashion Contest vás budeme informovat.

Zdroje: www.leomacenauer.com, www.burning.com, New Fashion Contest

Autorem článku je Tereza K. . Článek najdete v kategorii dámské oblečení, módní značky a návrháři a značky a značkové oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu