Rozhovor s návrhářkou a vítězkou New Fashion Contest - Mirkou Horkou

Rozhovor s návrhářkou a vítězkou New Fashion Contest - Mirkou Horkou

22. října 2012, módní přehlídka, Mirka Horká, New Fashion Contest, NFC, návrhářka, návrhář

Sponzorované odkazy

Finálové kolo soutěže česko-slovenských návrhářů New Fashion Contest proběhlo 22.srpna a vítězkou se stala Mirka Horká, která je svými modely velmi zapamatovatelná. Představila pánskou kolekci, kterou učarovala nejen odbornou porotu soutěže. Přinášíme vám rozhovor s touto talentovanou mladou dámou, o které jistě v budoucnu uslyšíme. Co ji inspiruje, jak cítí módu a jak v létě relaxovala se dočtete níže. Čtěte pozorně!

Mirko, ty ses dostala až do samotného finále 1.ročníku módní soutěže New Fashion Contest. Nakonec tě odborná porota zvolila vítězkou. Jak ses ten večer cítila a měla jsi tušení, že bys mohla vyhrát?

Cítila jsem se velmi unaveně, jelikož to byl velmi náročný týden a cestování mě také velmi vyčerpalo, takže jsem od ničeho nic nečekala, ale výhra mě překvapila a potěšila. A tímto bych ráda poděkovala porotě.

Přibliž, prosím, našim čtenářům svou vítěznou kolekci. A co tě při tvorbě inspirovalo a ovlivnilo?

V dnešní době je velmi málo lidí, kteří jsou schopni vyjádřit své pocity ukryté ve svém nitru před širší veřejností. To, že se člověk bude moci bez ostychu odhalit, se stalo hlavní myšlenkou konceptu celé kolekce. Prvním krokem bylo to, že jsem vybraným osobám, které na mě určitým způsobem působí, ať už kladným či záporným dojmem, dala jednoduchá bílá trika. Tato trika byla pro každou osobu vytvořena individuálně. Na vybraných jedincích už bylo, aby na triko napsali své pocity, které ukrývá jejich duše. A aspoň malou chvilku v běm strávili. Nebylo ani tak důležité, zda ho mají na sobě v práci, doma, v kině nebo na koncertě. Důležité bylo to, že ho mají stále na očích a jsou schopni svou výpověď vnímat, řešit ji nebo se s ní smířit či ji nadobro uvést v zapomnění. Potom bylo důležité, aby mi v pár větách napsali, proč tam napsali to, co tam napsali a zda to ovlivnilo jejich okolí nebo je samotné. Veškeré jejich podněty, které spojili s duší a tričkem, mi byly nápomocny k vytvoření silné myšlenky, převedené do ušitých modelů představující jejich duši.

Kolik času ti celá příprava na New Fashion Contest zabrala?

To se nedá přesně určit, jelikož kolekce „Duše na oko“ je mou diplomovou prací. Takže celý vývoj kolekce byl velmi dlouhý a možná ještě bude pokračovat.

Změnil se nějak tvůj pracovní život po výhře v New Fashion Contest?

Ne, nezměnil a ani jsem to nečekala, nikdy to nefunguje tak rychle. Člověk musí na sobě tvrdě pracovat dál. Je to běh na dlouhou trať.

Co zrovna děláš – na čem pracuješ a kde tě můžeme v nejbližší době spatřit?

Momentálně jsem rozšiřovala zmiňovanou kolekci „Duše na oko“, která byla představena na Designbloku v rámci Zoot by men. Takže mám teď v plánu na chvilku vypnout, ikdyž v hlavě už mám další vizi na příští kolekci. Jinak momentálně byste mě mohli spatřit snad jen v ateliéru, jelikož všechny důležité akce pro tuto chvíli už mám za sebou! Uff…

Musíš být opravdu časově vytížená, což je pochopitelné. Máš nějaké motivační heslo nebo motto, co tě žene vpřed, něco co si říkáš, když už se cítíš po všech stránkách vyčerpaná?

Snad jen to, že musím vydržet. Jelikož v módě to ani jinak nejde. Ten, kdo se snaží prorazit, musí bojovat v mnoha aspektech a ne vždy je to lehké. Někdy si říkám, proč to vlastně ještě pořád dělám, ale pak si uvědomím, že bych bez toho už nemohla existovat.

Cos dělala v létě? Jak nejlépe relaxuješ?

V létě jsem navštívila Itálii, kterou mám hodně ráda a opět ve mně zanechala spoustu emocí. Na jejichž základě vznikla i kolekce „Negativ“, kterou jsem představila na Prague Fashion Weeku v rámci Start-Up a o týden později rovněž na Dreft Fashion Weeku. Jinak toto léto bylo pro mě spíše pracovní, jelikož byl přede mnou velmi náročný módní podzim. Jinak co se týče relaxu, tak ten nacházím v cestování a ve volných chvílích, které mohu strávit se svými nejbližšími.

Co pro tebe móda znamená a v čem se ty sama cítíš nejlépe?

Móda je pro mě možnost, jak mohu vyjádřit nejn své pocity, ale i možnost pokusit se poukázat na dění, které se odehrává kolem nás nebo v nás samotných. Nejlépe se cítím v černé.

Mirko, přejeme ti hodně úspěchů a také štěstí. Je něco, co bys vzkázala našim čtenářům?

Děkuji. Co bych vzkázala? No snad jen to, ať se každý věnuje plně tomu, co ho baví a to, že děkuji za podporu nejen čtenářům, ale především své rodině a příteli, jelikož bez nich bych nebyla tam, kde jsem. Děkuji!

Zdroje: www.burning.cz, New Fashion Contest

Autorem článku je Tereza. Článek najdete v kategorii módní značky a návrháři.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu