Kouzlo balkánské kuchyně – jednoduchost a harmonie chutí

Kouzlo balkánské kuchyně – jednoduchost a harmonie chutí

25. prosince 2012, balkánské recepty, Chorvatsko, restaurace Singidunum, mořské ryby, recepty s ryb

Sponzorované odkazy

Balkánská kuchyně je proslulá důrazem na domácí suroviny a jednoduchostí zpracování. Jistě každý z nás, kdo zavítal do zemí Balkánu, ochutnal některou ze specialit. Mezi největší delikatesy patří pro mnohé plody moře a dobře zpracované ryby. Jedinečná možnost ochutnat čerstvé mořské ryby nenechá téměř nikoho pouze u pokušení.

Dnes se vám pokusím přiblížit kouzlo balkánské kuchyně ze svých osobních zkušeností, neboť jsem měla možnost nahlédnout do receptů přímo samotných starousedlíků i zkušených kuchařů. Budeme se pohybovat konkrétně na kulinářských vlnách Jižní Dalmácie.

Možná jste se již v rámci své dovolené setkali s pohostinností těchto milých gurmánů. Jako host obdržíte na uvítanou sklenku domácího červeného vína nebo rovnou pořádného panáka rakije. Většina domácností vám dopřeje okusit přímo vlastní výrobu, neboť málokdo tyto výrobky kupuje. Někdy se vám podaří ochutnat i samotné hrozny vína, z nichž je nadále vyráběn tento lahodný nápoj králů.

Na stole nikdy nechybí pršut (dobře vyuzený s nezaměnitelnou chutí), plátky domácího sýra a olivy. Občas se přiloží i nakládané papričky a cibule.

Na jídelních lístcích v restauracích objevíme nám dobře známé čevapčiči s brambory. Mezi delikatesy patří rizoto z mušlí a grilovaná ryba. Většina ryb je upravována na stejný způsob – naloží se do olivového oleje, posypou vedetou, a vnitřek ryby se vyplní solí a česnekem. Do marinády se dále přiloží přírodní koření na bázi našeho rozmarýnu. S takovým receptem jsem se setkala nejčastěji.

Pokud se vám za balkánskou kuchyní nechce cestovat za hranice státu, doporučuji vyzkoušet restauraci Singidunum v Praze. Majitelem je rodilý Srb, a tak přesně ví, jak má taková kuchyně vypadat. V restauraci se pravidelně pořádají speciální večery, mezi nimiž nechybí večery s živou hudbou. Jídlo je opravdu prvotřídní a obsluha velmi milá. Ostatně vyzkoušejte sami.

Zdroj: www.singidunum.cz , thinkstock

Autorem článku je Martina B.. Článek najdete v kategorii gastronomie.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu