Modrá Myš – koktejl bar v Ostravě

Modrá Myš – koktejl bar v Ostravě

23. listopadu 2011, Koktejlový bar Ostrava, Koktejl Bar, Cocktail Bar, Koktejl Bar Ostrava, Cocktail Bar Ostrava

V srdci Ostravy, uprostřed slavné Stodolní ulice, vyrostl před časem dost možná první opravdový koktejl bar v Ostravě. Nese název Modrá Myš, což je první z odkazů do minulosti, kterých v baru najdete ještě několik. Modrá Myš se odkazuje na nejslavnější prvorepublikový American Bar Moravské Ostravy z roku 1920, na bar Blaue Maus. V duchu první republiky se nese také interiér baru, barmani s kravatou, jazzová hudba i tóny piána. Bar je čistě nekuřácký a v jeho nabídce najdete řadu klasických koktejlů jako Gipson, Gimlet či Vesper, ale také výborný Moscow Mule Coffee či drink Havanské Srdce, který v roce 2009 zvítězil na Havana Grand Prix 2009. Na své si přijdou i fanoušci rumových koktejlů, kteří budou chtít sáhnout po Mojitu, Cuba Libre či po Piña Coladě, kterou podávají v kokosovém ořechu. Nabídku rozšiřuje pestrý výběr rumů, koňaků i whiskey. Za sebe mohu doporučit Absinth, který se zde servíruje tak, jak se správě servírovat má.

A protože jsem v tomto baru strávil nejeden večer, rozhodl jsem se, že jednomu z majitelů položím několik otázek.

Proč zrovna „Modrá Myš“?

Název navazujeme na tradici stejnojmenného American baru z roku 1920, který se nacházel v Moravské Ostravě. Provozovaný byl Karlem Hamplem, který sehrál velmi významnou roli v Československém barmanství.

Co je to American bar?

American bar by se dal stručně charakterizovat, jako místo kde se klade důraz na výrobu klasických amerických koktejlů.

Za barem je u vás cítit zapálení, je to nejen práce?

To děkuji, Bar se stal mou životní cestou, posláním, profesí i koníčkem, tak je jen dobře, že je to ze mne cítit. Krom práce je to tedy hlavně koníček.

Jak dlouho pracujete za barem a proč nemáte zaměstnance?

Otevřeli jsme bar, protože jsme to tak cítili a chtěli jsme v něm sami pracovat, dělat to po svém. Jen čas ukáže, zda je to správná cesta. Momentálně jsem za barem už 13 let.

Třináct let je dlouhá doba, co bys o své práci mohl říct?

Pro někoho je to normální práce, pro mě ta nejlepší práce na světě. Umožnila mi hodně cestovat, poznat spoustu lidí, míst, zvyků a tradic, umožnila mi rozvíjet sebe, to co mě baví. Navíc mi splnila sen, pracovat ve svém vlastním baru.

Máte za sebou i několik úspěchů na barmanských soutěžích, je to tak?

Ano, je to tak, krom několika lokálních soutěží, mám za sebou i dvě světové finále. Jedno se konalo v Holandsku a druhé na Kubě. Obou si dost ceník, to však nemění nic na faktu, že největší soutěží je pro nás vždycky host. Získat si jej na svou stranu, nabídnout mu prvotřídní drink, pohodlí a spokojenost, která ho přiměje se k nám vracet.

Podle nás, se dnes pomalu vytrácí respekt k zákazníkovi, což je samozřejmě špatně, protože to je podstata samotného pohostinství. Usmát se na zákazníka a upřímně se ho zeptat, jak byl spokojen, nestojí nic a ve finále to udělá strašně moc.

Jaké jsou další plány s Modrou Myší?

Tento měsíc chceme v baru, který je jinak nekuřácký, otevřít doutníkový salónek. Na pořadu dne je také zimní koktejlové menu, ve kterém se objevuje několik horkých drinků. Plánů je celá řada, ale musíme je realizovat postupně. Cílem je mít spokojené zákazníky, kteří je k nám budou rádi a často vracet.

Koktejlový bar Modrá Myš najdete na začátku Stodolní ulice, naproti Bastila Pubu. Více informací najdete na www.modra-mys.cz nebo na jejich Facebooku.

Pokud hledáte bar, kde za rozumné peníze dostanete prvotřídní drinky, profesionální přístup, k většině drinků i příběh a ovzduší bez kouře, je Modrá Myš bar určený přesně Vám.

Autorem článku je Adam Š.. Článek najdete v kategorii nápoje a drinky a ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu