Bylo, nebylo: metamorfóza Ivy Pfeiffer na Iva Pfeiffer Creations

Bylo, nebylo: metamorfóza Ivy Pfeiffer na Iva Pfeiffer Creations

7. srpna 2018, Iva Pfeiffer, návrhářka, designérka, Iva Pfeiffer Creations, wearable art, nositelné umění

Sponzorované odkazy

Iva Pfeiffer je česko-australská módní návrhářka žijící v Melbourne. U nás ji známe pod značkou Iva Pfeiffer Creations. Tato nadaná mladá návrhářka se zaměřuje na haute couture módu, přičemž neopomíjí při tvorbě svých modelů s artovým nádechem také přístup udržitelnosti, etiky a ekologie.

Na vlně wearable art

Kolekce Ivy Pfeiffer lze označit za wearable art (nositelné umění), jež příjemně zdůrazňuje ženské prvky. Inspiraci často nachází v asijské kultuře a designu. Velkou satisfakcí je pro návrhářku následování filozofie fair trade, udržitelnosti a transparentnosti jejích zdrojů. Považuje za velmi důležité odkud modely pocházejí a za jakých podmínek byly vyrobeny, stejně tak jako kvalitní řemeslný um, ruční práci a originalitu. Velmi ráda se navrací k tradičním řemeslným technikám a představuje je v odlišném pojetí moderní doby.

Iva Pfeiffer při práciIva Pfeiffer při práci

Příběh Ivy Pfeiffer

Iva Pfeiffer pochází z malé vesničky u Kroměříže. Ač se může zdát oděvní design jako vysněné povolání, od útlého dětství toužila návrhářka studovat zdravotnickou školu. Zdravotnictví ji připadalo potřebné a měla pocit, že když bude pomáhat ostatním, může si sama sebe vážit. Iva pochází z krejčovské rodiny a její rodiče si přáli, aby studovala krejčovinu. Což nakonec udělala, ovšem tato práce ji nijak zvlášť nebavila a nebyla ani dobře placená. Rozhodla se proto pro práci ve wellness centru, která ji více naplňovala. A protože chtěla v této profesi postupovat výš, věděla, že musí zlepšit jazykovou vybavenost – svoji angličtinu.

Portrét Ivy PfeifferPortrét Ivy Pfeiffer

A tak ve věku 22 let práci přerušila a odjela do Austrálie s tím, že se po návratu opět může vrátit do původního zaměstnání ve welness. Jenže jakmile vystoupila z letadla věděla, že v Austrálii zůstane. Začala zde studovat angličtinu a následně se rozhodla splnit si dětský sen a udělat certifikát, který jí umožňoval pracovat v domově důchodců.

Náročná a těžká práce ji naplňovala. Aby však utáhla všechny své výdaje za živobytí, školu a víza, mimoto hlídala děti, uklízela nebo pracovala v baru. Je jasné, že čas na odpočinek moc neměla a v té době spala pouhé tři hodiny denně. Energii jí však dodávalo sluníčko, dobře naladění lidé, které kolem sebe měla a také láska, protože v Austrálii potkala svého stávajícího manžela.

Iva Pfeiffer v akciIva Pfeiffer v akci

Láska a tajemství kimona

Před tím, než se vzali, její budoucí manžel odlétal pracovně do Japonska. Iva se nakonec rozhodla letět do Japonska s ním a zůstala tam půl roku. V Japonsku poznala tajemství šití kimona, které jí naprosto učarovalo a probudilo v ní skrytou vášeň k šití. Setkání s tvorbou kimona bylo impulsem pro studium oděvního designu na Raffles College v Sydney po návratu z Austrálie. Za dob svých studií fashion designu v Sydney absolvovala jeden semestr v Šanghaji. Aby měla školu z čeho utáhnout, opět pracovala jako uklízečka nebo pečovatelka.

V posledním ročníku si však uvědomila, že pokud se chce odlišit a být v práci designéra opravdu úspěšná, nemůže pracovat, ale pouze studovat. Na začátku její kariéry jí velmi pomohlo, že jí vybrali do Art of Fashion Foundation a své modely vystavila v pařížském Louvru.

modely Ivy Pfeiffer z Art of Fashion Foundationmodely Ivy Pfeiffer z Art of Fashion Foundation

Art of Fashion Foundation

Je to prestižní mezinárodní návrhářská soutěž. Ze všech finalistů po celém světě je vybráno pouze 15, kteří svou tvorbu v Louvru vystaví. Už jen díky tomu, že byla vybrána mezi finalisty, měla jedinečnou šanci učit se u prestižních pařížských domů Parisian Haute Couture Craftsmanship Houses, jako jsou Maison Lesage a Atelier Lognon, které jsou zaměřeny na módu nejvyšší kvality. Bylo o ale velmi náročné. Iva musela během čtyř týdnů vytvořit modely podle zadání a jako jedna z mála zúčastněných získala certifikát za dva velmi náročné a téměř jen ručně vypracované modely.

Nehledě na jiné a hodně prestižní akce na kterých participovala, Art of Fashion Foundation pro ní dodnes zůstává doposud největším výkonem. Tato událost jí na začátku její kariéry velmi pomohla především pro její sebevědomí, posílení víry v úspěch i větší nebojácnosti při vstupu do rizika.

z Fashion week Sydneyz Fashion week Sydney

Fashion weeky

Po úspěchu ve Francii se Iva zúčastnila Fashion weeků v Sydney, Miláně i New Yorku. Její modely se objevily na molech po celém světě, a i v nejprestiž­nějších časopisech jako je britský a australský Vogue.

z Fashion week v Miláněz Fashion week v Miláně

Móda ovliněná cestováním

Cestování po zemích třetího světa a asijská kultura vůbec ji ovlivnila natolik, že v kolekcích Ivy Pfeiffer je nápadné propojení západu s východní módou. V jejích modelech zahlédneme střih japonského kimona (Paris Collection), korejský patchwork (Resort wear 17), nezvyklou kombinaci velbloudího chlupu s perlami (Fall 17) nebo indický blokprint (Translations).

z kolekce Resort wear 17z kolekce Resort wear 17

Pobyt v Číně, Kambodži, Koreji a Vietnamu ji navíc přivedl k myšlence jít jinou cestou než většina návrhářů, kteří se nechávají strhnout masovou produkcí. Při výrobě svých modelů chce tedy vycházet z udržitelných zdrojů, kde je jasné odkud materiály pocházejí, drží zásady fair trade a používá eco friendly materiály. Chce, aby její modely svojí kvalitou a výjimečností nepodléhaly módním trendům.

vydražené svatební šaty pro UNICEF z kolekce Belongingvydražené svatební šaty pro UNICEF z kolekce Belonging

Pomoc druhým

Jak vyplývá z jejího dětského snu pracovat ve zdravotnictví, obrovsky ji naplňuje pomoc druhým. Pomáhá řemeslníkům v Indii a také spolupracuje s českým výborem pro UNICEF.

ruční práce na vydražených šatech čítaly 400 hodinruční práce na vydražených šatech čítaly 400 hodin

Její unikátní haute couture svatební šaty z kolekce Belonging, byly v rámci Czech Heritage Night v New Yorku vydraženy za 6 000 dolarů. O akci jsme psali zde . Celý výtěžek z aukce putoval na UNICEF.

k akci Happy Homes pro UNICEFk akci Happy Homes pro UNICEF

V tuto chvíli Iva Preiffer pracuje na speciální kolekci dětského textilu Happy Homes, který byl navržen speciálně pro UNICEF a veškerý výtěžek z prodeje kolekce Happy Homes na něj i poputuje.

Zdroj foto: Ivapfeiffercre­ations

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii dámské oblečení, módní peklo a módní značky a návrháři.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu