Bohempia: antibakteriální konopné vlákno

Bohempia: antibakteriální konopné vlákno

24. prosince 2020, Bohempia, konopné vlákno, vlastnsoti, studie, TZÚ

Sponzorované odkazy

Věděli jste, že oblečení nebo obuv z konopného textilu má unikátní funkční vlastnosti? Konopná látka totiž disponuje významnými benefity, mezi které patří vysoká pevnost, savost a odolnost. Zároveň reguluje teplo a pohlcuje až 95 % UV záření. Na základě testů vědci nově zjistili, že konopný textil mimo jiné zabraňuje i v šíření a rozmnožování bakterií a plísní, které se běžně nacházejí v našem oblečení a lůžkovinách. V tak širokém rozsahu provedl testování konopné textilie Textilní zkušební ústav v Brně jako první na světě. Za výzkumem stojí česká módní značka Bohempia zabývající se návrhy a výrobou oblečení a tenisek z technického konopí.

Značka Bohempia

Tato značka si v rámci popularizace udržitelné módy a zdravého životního stylu nechala otestovat unikátní vlastnost antimikrobialitu. Tou disponuje konopné vlákno jako jedna z mála organických textilií na světě. Antimikrobialita je vlastnost, která zabraňuje v tvorbě a rozmnožování bakterií, plísní a dalších mikroorganismů, se kterými se každý z nás setkává běžně ve svém domácím prostředí nebo veřejném prostoru. Bakterie se v oblečení, botách, ručnících nebo lůžkovinách objevují přirozeně, protože textilie představují komfortní prostředí pro tvorbu a následné rozmnožování všech typů těchto mikroorganismů.

Ty mohou v případě vysokého přemnožení způsobit nejen kožní onemocnění a infekci sliznic, ale i střevní potíže, infekci močových cest, gynekologická onemocnění, zápal plic nebo celkové selhání organismu. Výzkum prokázal, že konopné vlákno tomuto rozmnožování škodlivých bakterií zabraňuje, protože vytváří nehostinné prostředí, ve kterém se jim přežít nedaří. Textilní zkušební ústav se antibakteriálními účinky konopného vlákna v takovém rozsahu nikdy nezabýval a výsledky vědce pozitivně překvapily. Výzkum prokázal, že je konopné vlákno v boji proti bakteriím nadprůměrně účinné.

A výsledky studie?

Konopná látka vs. bavlna

Měření antibakteriálního účinku konopného materiálu proběhlo u Textilního zkušebního ústavu v Brně. Úkolem bylo zjistit, jak při kontaktu s konopnou látku reaguje výběr běžných bakterií, na které můžete narazit doma nebo ve veřejném prostoru. Konkrétně šlo o bakterie streptococcus agalactiae (způsobující infekce sliznic a kůže) a staphylococcus aureus (známý také jako MRSA nebo Zlatý stafylokok, způsobující záněty vnitřních orgánů až po celkové selhání organismu), klebsiella pneumoniae (pneumonie způsobující zápal plic), escherichia coli (také E. coli, způsobující střevní potíže a průjmy), enterococcus faecalis (fekální bakterie způsobující infekce močových cest a gynekologické záněty) a pseudomonas aeruginosa (známá jako pseudomonáda, infekce odolná vůči antibiotikům, zodpovědná za rozklad krvinek, vazivových tkání a tuků v těle).

Zkušební ústav dostal k dispozici 2 druhy textilií: měřený vzorek ze 100% konopí a vzorek z 50% směsi bavlny a konopí. Antibakteriální účinky byly měřené vůči textilii ze 100% bavlny. Studie probíhala podle zkušební metody ČSN EN ISO 20743, kdy se bakterie aplikovaly přímo na látku a po 24 hodinách působení se vyhodnocoval jejich nárůst v řádech.

Studie podrobně

Výsledky prokázaly, že je konopná látka účinným materiálem na boj proti bakteriím. Nejlépe působí na bakterie způsobující zápal plic a infekce sliznic a kožní infekce. Zároveň ale může také zabraňovat růstu bakterií způsobující střevní potíže, infekce močových cest nebo gynekologické problémy. U pěti bakterií dopadla studie s nadprůměrnými výsledky, pouze u jedné (pseudomonadas) byl naměřený jen minimální antibakteriální účinek konopné látky. Bakterie pneumonie se na 100% konopné látce množí až o 7 řádů méně než na bavlně, na směsi pak o 2 řády. Na bakterii streptococcus měla konopná látka téměř o 5 řádů lepší účinek, u směsi potom o 3,8 lepší. Staphylococcus si na konopí vedl podobně, u bavlny vyrostlo o více jak 4 řády větší množství bakterií, u směsi ale nebyl oproti bavlně téměř žádný rozdíl. Nejnižší hodnoty zaznamenali vědci u bakterií escherichia a enterococcus, kde se menší nárůst jak u 100% konopí tak u směsi pohyboval v rozpětí 1,5 až 2 řádů bakterií oproti nárůstu na bavlně. Běžně Textilní zkušební ústav označuje rozdíl nárůstu o 2 až 3 řády jako významnou účinnost. Pokud je rozdíl dokonce 3 řády a více, jedná se o silnou antibakteriální účinnost.

Jak tyto vlastnosti využít v běžné módě?

  • Z výsledků studie je jasné, že má konopná látka pozitivní antibakteriální vlastnosti a bakterie rostou na jejím povrchu mnohem pomaleji, v některých případech dokonce nerostou téměř vůbec. Všechny produkty jako jsou trička, ponožky nebo spodní prádlo pak mohou z této vlastnosti čerpat.
  • Konopné ponožky zabraňují zápachu nohou. Stejně tak se netvoří zápach při pocení v konopném tričku. Spodní prádlo vyrobené z konopné látky pomáhá s prevencí tvorby zánětů, mykóz, podráždění a dalších zdravotních problémů.
  • V době koronavirové karantény využila Bohempia svou konopnou látku na výrobu roušek. I když nemá potvrzené, že má konopí nehostinné prostředí také pro viry, její účinky proti pneumonii mohly přispět k lepšímu zdraví než při nošení klasické roušky z bavlny.
  • Zároveň má konopná látka velký potenciál například v nemocničním prostředí. V 10 % všech případů v České republice se pacient při svém pobytu v nemocnici nakazí druhotnou infekcí. V EU je to 18 % pacientů a v USA na tato sekundární infekci zemře přes 95 000 pacientů ročně. Ložní prádlo, oblečení pro pacienty i personál, záclony a jiné drobné doplňky vyrobené z konopné textilie by mohly pomoci toto procento výrazně snížit, protože by samo od sebe pomáhalo redukovat bakterie, které se v nemocnici tvoří.
  • Konopné oblečení využívá daleko více funkčních vlastností, než je antibakterialita. Konopné vlákno má termoregulační vlastnosti a je vysoce savé. V létě se v něm člověk méně potí, látka lépe větrá a v zimě ho naopak hřeje.

Co je technické konopí?

Konopí seté (Cannabis sativa) je legálně pěstovaná rostlina, kterou lidstvo využívá už více než 8000 let. Používá se pro výrobu potravin, textilu, ve stavebnictví nebo pro další průmyslové zpracování. Je například vhodnou náhradou za dřevní vlákno-je odolnější a může být recyklováno častěji než dřevní vlákno. A to bez poškozování životního prostředí při sklizni. Zároveň je konopí při pěstování šetrné k životnímu prostředí. Například oproti bavlně spotřebuje o 50 % méně vody a o 95% agrochemie. Dá se pěstovat v našich lokálních podmínkách a tím pádem se nemusí jako surovina dovážet z tropických pásem. Na stejné ploše má až 4× větší výtěžnost a během pěstování vyživuje a zlepšuje půdu, ve které roste.

Kdo je Bohempia?

Inovativní a rychle rostoucí zodpovědná česká značka, kterou v roce 2015 založil textilní inženýr Tomáš Rohal po letech zkoumání možného využití a výhod technického konopí. První plánovaným produktem byly konopné džíny, protože podle legendy byly první levisky vyrobené právě z konopí. Osud tomu chtěl ale jinak, a protože džíny nebyly co do funkčnosti to pravé ořechové a konopné látky bylo hodně, vznikly úplnou náhodou zkušební vzorky klasických plátěných tenisek. Ty se mezi zákazníky staly velice rychle oblíbeným produktem. Postupně se portfolio produktů rozšířilo a dnes čítá na 40 různých typů obuvi, oblečení a doplňků. Cílem Bohempie je ekologická a sociální udržitelnost v městské módě, kterou běžně nosíme a rozšíření téměř zapomenutého konopí.

Zdroj foto: Bohempia

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii obuv, dámské oblečení, pánské oblečení, tenisky a značky a značkové oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu