Módní blogy v České republice

Módní blogy v České republice

2. listopadu 2011, české blogy, české módní blogy, módní blogy, fashion blogy, bloggeři, bloggerky

Sponzorované odkazy

Módní blog může mít dnes už každý a možná vám to v roce 2011 nepřipadá už vůbec nic zvláštního a možná to považujete již za pasé. Faktem je, že boom fashion blogů jsme u nás mohli zaznamenat již před několika lety, kdy po vzoru zahraničních módních blogů začaly vznikat i blogy české. Faktem je, že o blozích se už tolik nemluví, protože se z toho stala celkem běžná věc. Navíc některé módní blogy již zanikly, některé stále úspěšně trvají, příkladem buď blog, tedy dnes již webová stránka, jedné z nejpopulárnějších českých bloggerek Sandry Leopardové. Mezitím však vznikly i další velmi zajímavé blogy, které jistě stojí za návštěvu a nejen těm se budeme na Luxurymagu v následujících měsících věnovat. Pokusíme se vám každý měsíc představit alespoň jeden český fashion blog a jeho bloggerku či bloggera. Můžete čekat rozhovory, fotostory a tipy od českých bloggerů, kteří nechtějí nikomu nutit styl či názory na módu, ale jen se o něj podělit a poklábosit nad ním.

Kde se vzal fashion blog?

Dříve než začali blogovat módní nadšenci u nás, spatřily světla internetu fashion blogy, které se staly již celosvětovým fenoménem. Připomeňme blog The Sartorialist Scotta Schumana, který je považován za průkopníka fashion blogů a který se v roce 2005 rozhodl, že bude fotit na ulici zajímavě oblečené lidi. Dělá to tak již šest let a denně jeho blog navštíví přes 70 tisíc lidí, kteří dokáží ocenit originální styl obyčejných lidí, kteří nemusí být oblečeni do posledních kousků toho či onoho slavného návrháře, ani se nemusejí řídit posledními módními trendy, avšak baví a dokáží inspirovat.

V tom také spočívá krása a úspěch módních blogů. Móda zde totiž není chápána jako diktát, ale jako prostor pro sebevyjádření. Když zacítila touhu vyjádřit se 13letá Američanka Tavi Gevinson, kdekdo jen nevěřícně kroutil hlavou. Její blog Style Rokie funguje již od roku 2008 a Tavi se téměř okamžitě stala bloggerskou hvězdou, kterou návrháři neváhali pozvat do předních řad svých přehlídek. Třináctiletá Tavi, která se na veřejnosti objevovala s šedými vlasy a velkou mašlí na hlavě, rozpoutala mnoho diskuzí o vkusu i nevkusu módních bloggerů. Ať už se vám však její styl líbí či ne, jedno se ji musí nechat, její styl a cit pro psaní je jedinečný a právě díky němu získala tolik čtenářů. Vlivu bloggerů na módní nadšence si nevšimli jenom návrháři, kteří tak dosáhli okamžité propagace svých výtvorů, protože bloggeři si většinou brali notebooky přímo na módní přehlídky, odkud informovali své příznivce, ale i módní značky a řetězce, které začaly zvát bloggery do svých showroomů a navazovat s nimi různé spolupráce. Pro obě strany je to výhodné, značka dosáhne propagace a bloggerka si odnese domů pár nových hadříků. I v českých showroomech můžete potkat bloggerky, samozřejmě jen ty nejúspěšnější. Pro některé bloggery se stal jejich blog, zprvu myšlený jen jako veřejný „deníček“, zdrojem obživy. Italská bloggerka Chiara byla obyčejnou studentkou (no dobře, velmi bohatou studentkou a ani ne zas tak obyčejnou ;), než si začala psát svůj blog The Blonde Salad. Tento blog je opravdu unikátní, Chiara píše své příspěvky jak v italštině, tak v angličtině a denně má i 90 tisíc návštěv. Její blog je natolik úspěšný, že se Chiařina blonďátá hříva a tělo modelky běžně promenáduje po červených kobercích (například v Cannes) a objevuje v reklamních kampaních nejedné značky.

Blogs not dead

České bloggerky zatím takováto sláva nepotkala, ale na české poměry mají ty nejpopulárnější z nich jako již zmíněná Sandra Leopardová, Teruna, nebo Adéla z Heels in Prague či Sandra aka Boo z BooNeedsNew­Shoes dost velký vliv na módní půdu u nás. A nejen na módu, bloggerky totiž nesdílí jenom své outfity či názory a dojmy z módního dění, ale i to, co je zajímá mimo ni. Každý blogger prostě vyjadřuje to, o co se chce zrovna se svými followers podělit a je už jen na vás, či to čtete nebo ne.

Blogy nejsou pasé a ani mrtvé a my se vám to v následujících měsících pokusíme dokázat. Již zítra se tak můžete těšit na rozhovor s jednou z nejsledovnějších bloggerek u nás.

Zdroj: Thinkstock

Autorem článku je Beáta B.. Článek najdete v kategorii ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu